SEMAZEN EKİBİ

 

Semazen ekibi gösterisi nasıl gerçekleşir?

 

Mevlevilik denilince ilk akla gelen sema işitmek anlamına gelmektedir. Terim olarak musiki nağmeleri dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmek olarak nitelendirilir. Sema sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Yüce Yaratıcıya olan aşk ile harekete geçişi ve kulluğu idrak edip “İnsan-ı Kamil”e yönelişi ifade eder. Sema eden canlara semazen denilmiştir. Giyilen kıyafetlerle ahiret tasvir edilir. Tennure kafeni, sikke ise mezar taşını simgeler.

Bütün bu tanımlarla yola çıkıldığında semazen ekibi organizasyonları tasavvufi bir anlamı taşır. Öncelikle semazen ekibinin amacı şov yapmak değil, bir çeşit İbadeti gözler önüne sermektir. Semazen ekibi Sema'ya başlamadan önce “Na’t-ı Şerif” okunur. Na’t-ı Şerif kainatın yaratılmasına vesile olan, yaratılanların en yücesi Hz. Muhammed’i öven bir şiirdir. Bu şiirin sahibi ise Hz. Mevlana’dır. Buhurizade Mustafa Efendinin Rast makamı ile bestelediği bu şiir sazsız ve ayakta okunur. Semazenler niyaz vaziyetinde ayakta dururlar. Daha sonra sağ el yukarı, sol el aşağı bakacak şekilde Sema etmeye başlanır.

semazen ekibi kiralama

Semazen ekibi nasıl hazırlanır?

 

Semazen ekibi organizasyonunda semazenler, Sema edebilmek için öncelikle sıkı bir eğitimden geçirirler. Yuvarlak bir tahtanın ortasında bir çivi vardır. Bu çivi sabit bir şekilde Sema etmeye alışmak içindir. Çivinin olduğu yere antiseptik görevi görmesi amacı ile tuz dökülür. Sol ayak başparmağı ve ikinci parmak çivinin arasına sokulur ve ilk başlarda on sekiz çark atılır. Atılan çarklar her gün fazlalaştırılır. Bu sırada eller çapraz şekilde omuzlarda kavuşturulur. Bakıldığında bir sayısı gibi görülür. Atılan çarklar fazlalaştıkça yavaş yavaş kollar açılır.

 

Semazen ekibi fiyatları nasıl belirlenir?

 

Semazen ekipleri İslami düğün, nişan, sünnet düğünü, kutlu doğum gibi törenlerde sahne alabilir. Organizatörler, kişinin tercihine göre anlaştıkları semazen ekibinin gösterilerini sahnelerler. Tercihe göre ilahi ekibi ile birlikte sahnelenen semazenler için fiyatlar ekipte bulunan insan sayısına göre farklılık gösterir. Aynı zamanda gösteri süresine göre de farklılık gösteren fiyatlar bölgelere göre de değişebilir. Yapılacak organizasyonun zamanı da oldukça etkin bir rol oynar. Ramazan ayının manevi atmosferine yakışan semazen organizasyonu oldukça tercih edilen bir seçenektir. 

 

semazen ekibi fiyatları